2023-07-3

Värmeslag – Lämna inte hunden i en varm bil

Värmeslag – Lämna inte hunden i en varm bil

Värmeslag drabbar oftast hundar som har fått sitta för länge i en varm bil men även hundar som lämnas i direkt solsken utan möjlighet till skydd i skugga eller hundar som överanstränger sig när det är varmt. Trubbnosiga hundar, äldre hundar, överviktiga hundar och de som fått diagnosen hypothyroidism har mycket svårare att reglera kroppstemperaturen och är därför extra känsliga för värmeslag. Det som händer vid värmeslag är att kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel på grund av att den omgivande temperaturen är för hög eller att en process i kroppen producerar en stor mängd värme (till exempel muskelkramper).

Detta skiljer värmeslag från vanlig feber där hjärnans temperaturreglerande organ är med och ställer in kroppstemperaturen på en högre nivå på grund av påverkan från inflammatoriska substanser i kroppen. Febernedsättande mediciner hjälper därför inte vid värmeslag.

Det finns alltså ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få. Gränsen för vad organen i kroppen klarar av är 42,8 °C. Det som händer om temperaturen stiger över det är att cellernas yta och proteiner denatureras och cellerna dör.

Tecken på värmeslag är hässjning, dregling, feber, torra (klibbiga) och röda slemhinnor, hög puls och i allvarliga fall andningssvårigheter, kräkningar och koma.

Om du misstänker att din hund har fått värmeslag ska du kontakta en veterinär.

Det effektivaste sättet att kyla ner en hund som blivit för varm är via tassarna och ljumskarna.

In med hunden i skuggan eller där det är svalare. Lägg kalla,blöta handdukar på hundens ljumskar eller använd vattenslang om det finns att tillgå. Vattnet ska vara svalt inte iskallt.

Om hunden kan stå på benen och man är i närheten av vatten, ställ den med tassarna i vattnet.

Om man kyler ner för snabbt kan hunden komma i chock,så doppa inte ner hela hunden.

Ge hunden kallt vatten, inte iskallt,i små portioner.

Lättare former av värmeslag kan man behandla själv. Vid allvarligare behöver hunden till veterinär efter den första insatsen.

Kontakta oss